גרונר ולטלינר: פרופיל של זן מפואר מאוסטריה שלא גדל (עדיין) אצלנו ושכדאי מאד להכירו
- דויד אמזלג
- Mar 30
- 8 min read
Updated: 6 days ago
על הזן הלאומי של אוסטריה ועל שלושה יינות גרונר ולטלינר (Grüner Veltliner) מהטובים ביותר. טריו קלאסי ומעודן של פרי, תבלינים ומינרליות. וגם, מהי המשמעות של מינרליות ביין ואיך בדיוק זו מתבטאת בכוס.

לא מזמן ביקרתי עם אלונה בוינה ובאחד הערבים ישבנו בסניף המרכזי של רשת היין המקומית WEIN ַַ& CO, ממש לא רחוק מהאלברטינה, דקה הליכה מקתדרלת St. Stephen's, לטעימה של גרונר ולטלינר; אלונה, מצידה, העדיפה לשתות Fritz Kola, סטארטאפ הקולה של שני יזמים מהמבורג עם הרבה פחות סוכר והרבה יותר קפאין. שבועיים או שלושה לאחר מכן ישבתי שם גם עם שרית (שנהנתה מאד, כך אמרה לי, גם מהמקום וגם מהגרונרים שטעמה). המקום בנוי מבר יין בקומת הכניסה וחנות יין גדולה, אחת הגדולות בוינה, בקומה שמתחת; מקום מצויין. אוסטריה היא מדינה עם בערך חצי מליון דונם של גפנים ששני שלישים מהם זנים לבנים, וכשליש מאלה הם גרונר ולטלינר (Grüner Veltliner), זן ענבים בולט, מפגש הרמוני ומוצלח מאד בין התיבול של סוביניון בלאן, החומציות של הריזלינג והתחושה הנעימה שיש כששותים פינו גריג'יו (Pinot Grigio); זן שהוא לא פחות מגאווה לאומית ושיותר מ-90% מהנוכחות העולמית שלו גדלה באוסטריה. הפוסט הפעם הוא על גרונר ולטלינר, על שלושה יינות נפלאים מאוסטריה וגם על מינרליות ביין.
עד שנות ה-90 מעט מאוד אוהבי יין מחוץ לאוסטריה שמעו בכלל על גרונר ולטלינר. כיום, אף תפריט יין של מסעדה שמכבדת את עצמה אינו שלם בלי נוכחות כלשהי של הזן הזה; אגב, גם בברי היין בישראל. נדמה לי שהמודעות העולמית, מחוץ לאוסטריה, היתה צירוף מקרים והחלה בארוע טעימה מפורסם, נוק אאוט של הגרונר ולטלינר הטוב באוסטריה למול נבחרת של שרדונה מהולל מבורגון, שערך ב-2002 יאן פולסון (Jan Paulson), שוודי המתגורר ליד מינכן, שאהבתו ליין גברה על הקריירה שלו ברפואה וכתוצאה מכך הקים את www.rare-wine.com, עסק המספק יינות משובחים ונדירים בכל רחבי העולם. האמת שזה היה תרגיל נועז למדי שהתחיל כקמפיין שיווקי תמים שיזמו באוסטריה להעלאת המודעות העולמית לזן שהם כה אוהבים. יאן ארגן טעימה עיוורת של כמה פאנלים של טועמי יין מפורסמים ו-Master of Wines מכל העולם שהוזמנו לטעום את הגרונר ולטלינרים הטובים באוסטריה בכמה flights, שסודרו לפי גיל ובציר, למול יינות שרדונה מובילים וידועים מרחבי העולם. נוק אאוט? חמישה גרונרים לקחו את המקומות הראשונים. שניים מהם נכיר כאן בהמשך.
בתור מעריץ ריזלינג ותיק, איחרתי לזהות את קסמיו של גרונר ולטלינר. נדמה לי שאז כבר עבדתי בעיקר בישראל, טסתי פחות, הזן הזה עדיין לא יובא בצורה סדירה לישראל והחשיפה היתה מינורית. עם הזמן התחלתי מוצא עצמי מעדיף ריזלינג אוסטרי רציני או גרונר ולטלינר טוב במקום בורדו לבן או שרדונה מבורגון. גרונר ולטלינר אוסטרי הוא יין עם שפע מורכבות, הוא קליל ומהנה עד מאד, יין לבן יבש ורזה עם הרבה טעמי אבן (= מינרליות, תיכף נדבר גם על זה). הטעמים נעים בין תבלינים (ארוגולה, פלפל לבן, וקצת מעושן) לפרחוני (פרחים לבנים, דומים לפריחה של הדרים) ופירותי (תפוח ירוק, אגס, אפרסק לבן, משמשים ופירות טרופיים); טריו קלאסי ומעודן (אחרי הכל, אוסטריה) של פרי, תבלינים ומינרליות. אבל כל אלה שומרים על מרקם קטיפתי ועגול הנתמך היטב על ידי רמות חומציות מלאות חיים. ומדוע אני מוצא עצמי שותה אותו יותר? כי לגרונר ולטלינר יש תחושה עשירה יותר בפה מאשר יינות ריזלינג, מה שהופך את הטעימות שלהם זה לצד זה למשכנעות הרבה יותר (וגם כי המחיר שלהם הוא בסדרי גודל שונה מאלה הטובים בבורגון). הייתי אולי רוצה לטעון שזה הזן הזה, זן עם אופי ואיכות מובנה, אבל איני חושב שזו הסיבה היחידה שהיין הזה מהנה כל כך. נדמה כי תעשיית היין האוסטרית הפכה לאיכותית, בולטת ועקבית יותר בשנים האחרונות עד כדי כך שאף אוהב יין לא יכול להרשות לעצמו להתעלם ממנה. ומה לעשות, מכיוון שהיינות הלבנים של אוסטריה בולטים אפילו יותר מהאדומים שלה, אין מנוס מכך שזן הענבים הנטוע ביותר במדינה יזכה להכרה עולמית, ועוד איזו הכרה.
גדולתו של הזן הזה משתנה מאוד בהתאם לאיזור הגידול: צפון אוסטריה ידועה בגרונר ולטלינר, ריזלינג ובכלל, לבנים מהמעלה הראשונה; בורגנלנד (Burgenland) השטוחה והחמימה ידועה מאוד באדומים אלגנטיים ומתיישנים (שהרבה פעמים כדאי לשתות אותם קרירים); וסטיריה (Styrian) הדרומית והגבוהה בונה לעצמה כבר שלושים שנה שם של אחד מאיזורי הסוביניון בלאן הטובים בעולם למרות שגם שרדונה (Morillon, בכינוי מקומי) מאוד מקובל שם. אזור היין האוסטרי המפורסם ביותר, ה-Wachau, נסיעה של שעה מערבית לוינה, עם הטרסות התלולות שלו והכרמים המדורגים התלולים הפונה דרומה והמשקיפים על הדנובה, הוא כנראה הטוב ביותר בייצור גרונר וולטלינר (וריזלינג) משובח ביותר ויינות ה-Wachau הטובים ביותר משלבים בצורה קסומה את הטוהר והמינרליות של המוזל (Moselle), את העומק של אלזס (Alsace) והמורכבות המלאה והעשירה של בורגונדי לבן נהדר. הגרונרים גדלים על קרקעות הלס החוליות (שעפות להן ברוח) במדרונות התחתונים ואת הריזלינג שומרים לחלקות הגבוהות והתלולות ביותר, הקשוחות יותר, על קרקעות גרניט וצפחה. עם זאת, אחד הדברים שאני אוהב מאד ביינות הנהדרים האלה הוא את הצניעות שלהם ואיך כולם כל כך מאופקים ומעודנים.
עם השנים הכרתי לא מעט גרונרים מרגשים ומרתקים מאיזורים שונים באוסטריה ובחרתי להציג כאן שלושה מהם; אולי את אלה שהכי אהבתי עד כה.

Comments