הרוזה החדש של איתי להט: לפני הכל הוא יין, ורק אחר כך בצבע ורוד
- דויד אמזלג
- 2 days ago
- 6 min read
Updated: 20 hours ago
מהפכת הרוזה שאט אט תופסת מקום גדול יותר בעולם מגיעה גם אלינו. בפעם הראשונה אנו פוגשים יין רוזה רציני, מוצר שלא הכרנו כאן כלל וסוג חדש של יין: רוזה עם מבנה, מורכבות, עומק ורכות. הרוזה החדש של איתי להט הוא חווית שתיה יוצאת דופן ונקודת ציון חשובה במסע היין הישראלי.

אני אוהב מאד יינות רוזה ורק בשנים האחרונות הבנתי מדוע; נדמה לי שבעיקר בגלל השינוי שהוא עובר. אט אט עובר יין הרוזה טרנספורמציה עולמית מסוג יין אחד לסוג יין אחר. ממוצר פשוט ואופנתי לקטגוריית יין מעודנת, בעלת אופי טרואר וראויה ליישון. שני סוגים שונים מאד של יין. לשניהם יש קהל ובוודאי זכות קיום. לשניהם מטרות שונות ושניהם יינות רוזה שנעשו בצורה אחרת לגמרי. בצד אחד ישנו הרוזה הבסיסי, זה שרובנו מכיר היטב. ענבים שנבצרו בבגרות אופטימלית, נסחטו בעדינות כדי למנוע כל צבע, תססו בטמפרטורות קרות במיכל, ובוקבקו מוקדם כדי לספק את היין הטרי והבהיר ביותר עם טעמים וריחות של פירות יער אדומים ואשכוליות. יין שלא הספיק להכיר את היקב שבו נעשה שכן בוקבק ויצא לשוק זמן קצר מהרגע שהפרי הגיע מהכרם. יין טעים, פופולרי מאד (רוזה מהווה כ-10% מכלל צריכת היין ברחבי העולם ורובו המוחלט הוא הסוג הזה של הרוזה), לרוב חיוור בצבעו, קליל ולעתים קרובות חסר אופי. משקה המקושר לכיף, קיץ ואינסטגרם, במיוחד בהשפעת הדומיננטיות של שיווק בסגנון פרובאנס, עם מסרים של העדפת צבע על פני מורכבות, מה שהוביל לעתים קרובות ליינות רוזה חסרי עומק, מבנה ואינדיבידואליות. זוהי הקטגוריה הראשונה של יינות הרוזה. הצד השני של המהפכה הנוכחית הוא יינות רוזה שנעשו עם מטרות שונות לגמרי ותהליכי ייצור אחרים. ייננים מייצרים כיום יינות רוזה באמצעות החלטות סגנוניות מכוונות, שימוש במגע עם הקליפה, תסיסה בחביות, יישון משקעים ואפילו אמפורות, כדי לבנות יינות עם מרקם, מורכבות ופוטנציאל יישון. יינות רוזה כהים יותר, שבעבר נדחו, מוערכים מחדש. איזור היין טאבל (Tavel) בעמק הרון, איזור שצמוד לשטונאף-דו-פאפ, תמיד היה ידוע בזכות יינות הרוזה שלו (עם Château d’Aqueria Tavel שאני זוכר היטב) וכעת פורח מחדש בזכות היינות הנועזים והחדשניים שלו. זוהי הקטגוריה השלישית של יינות הרוזה. יינות כאלה כבר אינם טרנד אופנתי ובעיקר מבטאים טרואר עם שורשים תרבותיים ואזוריים עמוקים. אט אט יותר ויותר יצרנים בצרפת (פרובאנס, טאבל, לנגודוק-רוסיון), ארה"ב, אוסטרליה, לבנון, רומניה ומדינות הבלקן מפיקים יינות רוזה רציניים באותו דיוק וכוונה כמו יינותיהם האדומים והלבנים. יין שבעצם מנתק את התלות של תחושת הטעם שלנו מהצבע שלו. באמצע, התפתחה בעולם גם קטגוריה שניה. יינות רוזה טובים שנעשים עם תכנון מדוייק ותהליך עשיה מושקע שבחרו להיות ללא מורכבות ועומק משמעותיים. תהליך מרתק שיביא לעולם יין טוב יותר משמעותית. הפוסט הפעם הוא בעיקר עלינו, על המהפכה שעובר הרוזה אצלנו ועל הרוזה החדש של איתי להט. רוזה עם מבנה, מורכבות, עומק ורכות. יין הרוזה הרציני הראשון שנעשה אצלנו.
גם אצלנו יש כבר ניצנים למסע שעובר הרוזה לעתיד ראוי ועשיר יותר. הרוזה (גראז' דה פאפא) של עידו לוינסון (קלדוק, 12.5% אלכוהול, תסיסה בנירוסטה וארבעה חודשים בחביות עץ), ושל רזיאל (מורבדר, גרנאש וסירה, בציר ידני, 6 חודשים בחביות עץ ו-13% אלכוהול), הם שתי דוגמאות בולטות ליינות רוזה מהקטגוריה השניה. שני יינות רוזה מושקעים ומהנים מאד לשתיה. שניהם שונים באופיים ושניהם נראים מצויין (עם שילוב קלאסי של צבע ורוד חיוור, תווית מעוצבת בעדינות ובקבוק בצורה שלא מאפשרת התעלמות). לשניהם תהליך עשיה שתוכנן בקפידה משלב בחירת הזנים, העבודה בכרם, זמן הבציר, מדיניות התסיסה, בחירת החביות והבנה של קריטריון היציאה מהן לבקבוקים. שניהם בהחלט היו יכולים להיעשות אחרת ולהבנות כיינות רציניים מהקטגוריה השלישית ולהיות יינות שיוגשו עם המנה העיקרית אבל נעשו במכוון עם פחות מורכבות ועומק ובהתאם למה שהקהל הישראלי מכיר ומצפה לשתות; מהלך נכון של בנייה והתאמה של המוצר לזהות היקב וללקוחותיו.
ועכשיו יש לנו גם את גאריג (Garrigue), הרוזה החדש של איתי להט. יין רציני שראוי ללוות את המנה העיקרית בארוחת שישי וכזה שהשנים יעשו לו רק טוב; זהו בדיוק רוזה מהקטגוריה השלישית והשקתו כעת מציינת נקודת ציון (= milestone) במסע היין המקומי שלנו. בפעם הראשונה אנו עוברים מהקלילות הנעימה מאד של הרוזה ליין ממש, למוצר שלא הכרנו כלל; סוג חדש של יין - רוזה עם מבנה, מורכבות, עומק ורכות. ומדוע נקודת ציון? כי מעתה נוכל נחשוב על יינות רוזה בצורה אחרת. מעכשיו רוזה יכול להיות גם יין רציני וגם מהנה לא פחות, מעכשיו נוכל לדבר על רוזה מתיישן, ומעכשיו גם ישראל נמצאת ברשימה המצומצמת של איזורים בעולם שהצטרפו לטרנספורמציה האבולוציונית והחדשנית שעובר הרוזה. Garrigue 2024 הוא לפני הכל יין, ורק אחר כך בצבע ורוד. בלנד של אדום ולבן עם חלקים כמעט שווים של מורבדר, סירה וגרנאש ו-10% רוסאן שנותן יופי של סיומת שמנונית ובריושית. שהות מוקפדת של עשרה חודשים בחביות (גם של כל זן בנפרד, וגם של הבלנד, משהורכב) שמטרתה היתה לבנות טוב יותר את מורכבות היין ולשפר את יציבות הצבע, הטעם והריח שלו; עבודת ייננות ממושכת יותר שבדרך כלל עושים כשרוצים יין קולינרי עם עומק ומבנה. יין בצבע סלמון כהה מקסים, פלטת טעמים עשירה, ארומה עדינה של עשבי תיבול, חומציות בדיוק במידה ופוטנציאל נפלא להתיישנות ולהשתבח. יין מבריק.
כאן, בשונה מיינות רוזה אחרים, טמפרטורת ההגשה צריכה להיות סביב 16 מעלות. מה שאומר שאם שמרתם אותו במקרר במטבח כמוני (= 4 מעלות), אתם צריכים לפתוח אותו ולתת לו לנוח ולהזיע כחצי שעה לפני הגשה. האמינו לי, תרוויחו אותו אז במלואו.

Comments