נעמה סורקין: ייננית שצריך להכיר
- דויד אמזלג
- Jul 4, 2024
- 5 min read
Updated: Mar 31
נעמה סורקין ושני יינות שלה: קברנה פרנק וברברה, ומודל קואופרטיבי לייצור יין.

נעמה סורקין נתפסת בעיני כיזמת סדרתית שמאמינה בדרכה, וכמו כל יזם שכבר עבר דרך ארוכה ומגוונת (בין היתר, בדלתון, יקב ענק ומסחרי, כייננית ראשית ראשונה בישראל; באורטל, יקב קטן וקיבוצי, עם אסטרטגיה ברורה; בייצור סיידר נפלא ובהכנת יינות עם אופי), יודעת לקבל החלטות קשות ומגיעה עם נסיון וחזון. בשנים האחרונות הפיקה קברנה פרנק וברברה זניים, שנכון להקדיש פוסט שלם עבורם, ובאופן כללי, עבור עשייתה הכל כך ייחודית בתעשיית היין הישראלית.
קברנה פרנק
בבורדו, על פי רוב בגדה הימנית, קברנה פרנק הוא חלק מבלנד שמורכב מקברנה סוביניון ומרלו (בגדה השמאלית עם פטי ורדו). בבלנדים האלה, הקברנה סוביניון תורם מבנה ומורכבות, גוף ורעננות ירקרקה מגיע מהקברנה פרנק (תחשבו על נגיסה מפלפל ירוק טרי), פרי מהמרלו וצבע ותבלין מהפטי ורדו. כשהיינן יודע להבליט תכונות אלו מהטרואר ומהאקלים, התוצאה עוצרת נשימה, לא פחות. ממש כמו התבוננות ביצירת אמנות שגורמת לפיק ברכיים. בעמק הלואר, לעומת זאת, קברנה פרנק עומד בזכות עצמו לעיתים קרובות. הירקרקות והמרקם הקטיפתי באים שם לידי ביטוי בעוצמה רבה.
אגב צדדי, הירקרקות הזו בקברנה פרנק, מקורה בפירזינים (Methoxypyrazines), תרכובות שנמצאות על הקליפות ומגנות עליהן באופן טבעי מפני מזיקים. פירזינים אלה, בין היתר, מעניקים בעצם לקברנה פרנק מין כח-על לגדול במגוון רחב של אזורים (בורדו, עמק הלואר, ישראל, ארגנטינה, צ'ילה, טוסקנה, ארה״ב...) ובסביבות מגוונות ומאתגרות של חום, שמש, קור ומשקעים.
קברנה פרנק הוא הזן האהוב עלי. לקח לי שנים לגבש את תפיסת הטעם הזו אבל מצאתי, לפחות על עצמי, שקברנה פרנק גם הולך טוב עם רוב האוכל שאני אוהב וגם יכול לשמש בן זוג נפלא לזמן שבו אני לבד, עם ספר או עם מחשבות.
הנטיעות של קברנה פרנק בישראל הן כעשירית מאלו של הקריניאן וכ-1/20 מקברנה סוביניון ונתוני הבציר השנתיים מלמדים על מגמת ירידה רציפה לאורך השנים האחרונות. למרות זאת, הרבה יקבים בישראל מכינים ממנו יינות זניים. לא טעמתי את כולם אבל לאורך השנים שניים מהם הותירו אצלי רושם משמעותי. הראשון, הוא הקברנה פרנק של מרגלית, הקברנה פרנק הזני הראשון שיוצר בישראל (מ-2001); יין מופתי, שהרכבו, 80%-90% קברנה פרנק והיתר קברנה סוביניון ומרלו, משתנה לאורך השנים. אני שותה את היין הזה לאורך השנים, תמיד אחרי שהתיישן 5-10 שנים, והתוצאה מפעימה. השני, שונה ממנו מהותית, הוא הקברנה פרנק של ליטל עובדיה מיקב תל (שאכתוב עליו בפוסט נפרד).

נעמה סורקין, קברנה פרנק, 2021
יין הקברנה פרנק של נעמה, שיוצר מחלקות אורגניות במרום גולן, התיישן שמונה חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. זהו יין רענן, מורכב, עם מרקם קטיפתי וירקרקות עדינה עם אף וטעמים של דובדבנים, עלי דפנה ופלפל שחור. זה יין שעומד בזכות עצמו ובעצם דומה הרבה יותר לזה שבעמק הלואר מאשר לבורדו, עם ביטוי רמת-גולני מובהק (כמו באקלים קר). ביחס לקברנה סוביניון, מרלו ופטי ורדו, קברנה פרנק נוטה, באופן כללי, לפחות טאנינים, גוף קל יותר וחומציות מורגשת יותר.
את היין שתיתי עם שרית ועם חברים בהזדמנויות שונות (גבי ודן, יואב, רן) אבל בעיקר לבד, לא יודע למה; הוא נותן לי תחושה טובה.
איפה להשיג: נעמה סורקין, בוסר ומכולת ״האחים״ בתל אביב.
רמת מחיר: 1 (עד 100 שקל), 2 (150-100 שקל), 3 (200-150 שקל), 4 (300-200 שקל), 5 (מעל 300 שקל).
ברברה
ברברה הוא זן ענבים נפוץ מאד מפיימונטה, שבמקור הרכיב את יין היומיום של צפון איטליה; יין פועלים, שמיועד לשתייה מיידית. תמיד אנדרדוג, כי אחיו הגדול, הנביולו (Nebbiolo) מקבל תמיד את כל התהילה; עם הזמן, יינות ברברה הראו כי הם בהחלט יודעים להלחם על מקומם. זן הענבים הזה מאופיין בתהליך הבשלה איטי ועם בציר מאוחר. בדרך כלל, יינות ברברה של העולם הישן (למשל, איטליה) הם עם גוף קל והשילוב עם חומציות גבוהה מניב יינות מיציים. לעומתם, בעולם החדש (למשל, קליפורניה) יינות ברברה הם עם גוף מלא וגדושים בפירותיות.
לברברה יש אקס פקטור; הגוף. הגוף הכמעט מלא עד מלא מאפשר ליין, עם חומציות טבעית וטאנינים מתונים ביותר שכמעט לא מורגשים, להתאים מצויין לשאטובריאן טוב. גם פינו נואר נמוך בטאנינים ועם חומציות גבוהה וטבעית אבל כנראה שלא תבחרו לשתות פינו נואר עם סטייק משובח. פינו נואר הוא עדין ולכן הוא מעדיף שתשתו אותו עם מנות עדינות ואלגנטיות. ברברה, לעומת זאת, יכולה לטפל יפה גם במנות עדינות וגם בסטייק טוב מבלי למצמץ. יתר על כך, אפשר לשתות ברברה עם כל מנת אוכל שאני יכול לחשוב עליה; בחורף או בקיץ.
לא מעט יקבים בישראל מכינים יינות זניים מברברה, כולם איפה שהוא על הציר שבין העולם הישן לעולם החדש מבחינת גוף היין. פלטר, כרם שבו, רמות נפתלי, לוריא, והרי גליל; מיקה, שהשנה הפיקה את יין הברברה הראשון שלה ויקב תל, שבציר הברברה הראשון שלו מתוכנן בערך לסוף אוגוסט והיין צפוי לצאת לשוק במהלך השנה הבאה, הן רק כמה דוגמאות.

Comments