בטוח אחד מספרי היין הטובים ביותר; אולי אפילו הטוב מסוגו
- דויד אמזלג
- Mar 11
- 5 min read
Updated: Mar 31
על ספרי יין טובים שהם פרוזה ועל הספר Adventures on the Wine Route מאת Kermit Lynch. אם הייתם צריכים לבחור ספר יין אחד שממנו תהנו הכי הרבה, זה הספר הזה.
נזכרתי שלא דיברנו על הספר הזה. טוב, לא דיברנו עוד על הרבה ספרים אבל על זה חייבים לדבר. ומדוע? כי זה לא ספר יין 'רגיל', זה אינו ספר יין מז'אנר המדריכים, זהו ספר פרוזה יוצא דופן, כתוב היטב, שמעצים את אותה תחושת עונג שכל חובב יין שקורא או מעלעל בספר יין טוב מכיר.
יש לנו בבית לא מעט ספרי יין ולא מכולם אני נהנה באותה מידה. ללא ספק, הספר שאני משתמש בו הכי הרבה, לעיתים כמה פעמים בשבוע, הוא The World Atlas of Wine של Jancis Robinson ו-Hugh Johnson, אולי ספר היין מז'אנר המדריכים (= ז׳אנר ספרי היין הנפוץ ביותר) החשוב והטוב ביותר שקיים כיום ובאמת שלא הייתי יכול להסתדר טוב בלעדיו. הוא מצויין ממש.
ספר אחר שאני לומד ונפעם ממנו הרבה, יוצא דופן גם הוא, ז'אנר ספרותי לכשעצמו, הוא הספר One Thousand Vines: A New Way to Understand Wine של Pascaline Lepltier שיצא לאור בשנה שעברה (2024) ושכתבתי עליו פוסט שלם. נדמה לי שזה הספר היחיד שלא רק מעניק ידע מקיף על כל תחום חשוב, כמעט, ביין, אלא גם מציג, בפעם הראשונה, הבנה בין-תחומית ומרחיב משמעותית את מה שידענו על יין. אבל ספרי היין שאני נהנה מהם הכי הרבה, בכל פעם מחדש, הם ספרי הפרוזה, ז'אנר לא נפוץ ושלא תורגם מעולם לעברית (אני טועה?); ספרות פרוזאית לכל דבר וענין. הפוסט הפעם על הזאנר הכי פחות נפוץ בספרי יין ועל ספר אחד טוב במיוחד שנכתב לפני כשלושים שנה ורובו המוחלט עדיין רלוונטי.

ספרי יין שהם פרוזה אינם נפוצים וגם שהם כבר יוצאים לאור, מטבע הדברים, לא כולם טובים, באופן כללי; אתה גם צריך להבין ביין וגם לדעת לכתוב טוב, לא? אחד מספרי הפרוזה הטובים והמהנים שיצאו לאור בשנים האחרונות הוא Cork Dork של Bianca Bosker. ביאנקה היא עורכת הטכנולוגיה לשעבר של ה-Huffington Post, פלטפורמה עיתונאית אמריקאית שבין היתר, נותנת במה לאלפי בלוגרים. ביאנקה חשפה סטארטאפים חדשים, ניתחה אסטרטגיות טכנולוגיות חדשניות ועדכנה על מהלכים ומוצרים בחברות טכנולוגיות גדולות; שום דבר שקשור ליין. עד שפתאום, ממש במקרה, גילתה יקום מקביל שבו הטעם שולט ועולם של סומליירים מובחרים ואובססיביים מקדישים שם את חייהם למסע מרגש אחר יין. נדהמת מהלהט, מהתרבות שלא הכירה ומכוחות החושים העל-אנושיים לכאורה, היא מחליטה לקחת פסק זמן מחייה הטכנולוגיים, לעזוב את עבודתה וללמוד לתואר הנכסף של Master Sommelier. בסקרנות חסרת גבול, עבודה קשה, הומור משובח ולא מעט ציניות, בוסקר מתארת את מסעה ואת חוויותיה בקבוצות טעימות מחתרתיות, מסעדות מכוככבות בניו יורק, את האינטרקציה עם מפיצים, יקבים ולקוחות אוהבי יין וכמובן את הלימוד המפרך והמתסכל למבחנים (ממש כמו בסדרת הסרטים Somm). בסצינה בודדת (עמ' 284-283), מקסימה ובלתי-נשכחת מהתקופה שעשתה סטאז' במסעדה במנהטן לקראת סוף לימודיה, היא מתבקשת להציע תחליף ליין 'עשיר ומלא' (= Opulent) לאחר שבקבוק של קברנה סוביניון משובח מנאפה נדחה על ידי הלקוח כי היה יקר לטעמו ($300). היא מציעה לו לטעום שלוש אופציות: סירה מארגנטינה ("לא עוצמתי מספיק."), Fronsac, יין מרלו מלא ועשיר מבורדו ("אני שונא את זה, זה איום ונורא. ממש לא את זה.") ושורש של צרעה מישראל. נו, ברור שהוא טעם ובחר את צרעה ("That's oh-kayyyy") וברור גם שלא ציפה למשהו כזה מישראל. ספר נהדר ואינטיליגנטי שאולי יגרום לכם לחשוב על האופן שבו אתם מתייחסים ליין. ספר שכל כך כיף לקרוא אותו.

ספר פרוזה טוב אחר, יותר ממואר אישי, הוא The Goode Guide to Wine של Jamie Goode. הספר הזה, מעין מניפסט, מזקק דעות, לקחים ומסקנות שהפכו את ג'יימי גוד לאחד הקולות המשפיעים והנשמעים ביותר בעולם היין כיום ובלוג היין שלו (שהפך לאחרונה למגזין) הוא בין הנקראים ביותר. בסדרה של פרקים קצרצרים, קפדניים ולעיתים בוטים, הוא מדבר על מה שמרגש ומעניין ביין, ועם פילוסופיה מובחנת וברורה, הוא בהחלט מודע לזה שהקוראים לא תמיד יסכימו עמו. ספר שאני אוהב וחוזר אליו לעיתים, ושנועד לעורר ולעודד באותה מידה ולהתבונן במבט ביקורתי ורענן על עולם היין.

Comments